Det-2.-værelse-i-Vestfløjen    Beautiful nature of the Carpathian Mountains

Da jeg blev selvstændig startede jeg en ny vane med jævnligt at se frem til den næste arbejdslejr. Det er siden blevet en af mine favoritmåder at arbejde på som jeg vil anbefale alle, der har fordybelse og/eller kreative processer som del af deres arbejdsliv.

En arbejdslejr er for mig typisk en rejse af en uges varighed. Kortere tid er for kort til at lave et koncentreret stykke arbejde, længere tid er for anstrengende og ensomt.

I starten tog jeg mest til arbejdsrefugiet Ørslev Kloster, hvor man arbejder og bor i primitive, æstetiske klosterværelser. Kun et par gange om dagen distraheres man af andre mennesker under madlavningen i det fælles køkken. Skønt sted med hjertelige, kreative mennesker! På Ørslev Kloster har jeg nydt lange diskussioner på tværs af fagligheder, der har nuanceret mig og det jeg har været fordybet i. Naturen omkring klosteret er særdeles velegnet til bevægelse: Jeg har cyklet, løbet og travet rundt i det bakkede landskab.

Siden begyndte jeg at købe billige afbudsrejser sydpå om vinteren, og det er i øjeblikket min foretrukne form for arbejdslejr. Jeg tager typisk til en af de kanariske øer, hvor klimaet er arbejds- og energivenligt: Som en god dansk sommer, og altså ikke for varmt til at arbejde.

Forberedelse:

1. Varsle familien at jeg planlægger at tage afsted! Da det jo er en “selvvalgt” arbejdslejr, kan det tit blive nedprioriteret at tage afsted i forhold til traditionelle forretningsrejser, og i mit tilfælde bliver hjemmelogistikken besværet ved en uges fravær. Derfor er jeg ude i god tid med at få familien til at sætte kryds i kalenderen, så det er praktisk muligt at tage afsted.

2. I min notesbog har jeg typisk en liste over opgaver, jeg har lyst til at lave på den næste arbejdslejr. Når det er tid til at tage afsted prioriterer jeg opgaverne, og sørger for at hovedopgaven passer til en uges intensivt arbejde. Eksempler på opgaver jeg har løst på en uges arbejdslejr: Udarbejdelse af detaljeret patentansøgning, artikelskrivning, konceptudvikling, kursus-detailplan inklusiv powerpoint-præsentation og skriftligt materiale til kursister.

3. Købe billig rejse! Sikre mig, at der er internetadgang i lejligheden/bungalowen.

Livsstil på arbejdslejren:

Jeg sætter stor pris på en uges “ego-tilværelse”, hvor jeg absolut kun tager hensyn til hvordan jeg trives og arbejder bedst. Jeg tillader mig selv at bruge tid på andet end arbejde, for eksempel bruger jeg tid på fysisk aktivitet og meditation, og jeg laver stort set al mad fra grunden. Jeg har også altid mindst een relevant fagbog med, som jeg kan læse ude: Jeg finder steder hvor jeg kan sidde helt ned til vandet på en klippe eller strand, praktisk talt uforstyrret. Men udover disse “afbræk”, så arbejder jeg, fra tidlig morgen til jeg dejser om om aftenen! Da jeg nærmest ikke taler med andre mennesker, er det en ekstrem måde at arbejde fokuseret på. Selv hvis jeg er nødt til at holde et par telefon- eller Skypemøder i løbet af perioden føler jeg stadig at mit fokus er i topform hele ugen.

Når jeg kommer hjem er jeg både godt brugt, men også “renset”, og vældigt motiveret til at få de koncepter jeg har arbejdet med “ud over rampen”, så de kan blive diskuteret med andre mennesker. Jeg mærker at ugen er meget god for både min krop, min sjæl og mit arbejde.

Økonomi:

En uges arbejdslejr koster mig 3 – 4.000 kr “all inclusive”. Andre vil muligvis bruge flere penge på mad end mig, men jeg mangler absolut ikke noget i ugens løb: Jeg lever simpelt, men godt.

Sammenlignet med en uges konference eller internatkursus er en uges arbejdslejr utroligt billig. I mit tilfælde som selvstændig vil jeg mene at det er en uhyre god investering.

Prøv det!

Jeg vil anbefale alle med relevante opgaver at prøve at tage på arbejdslejr. Dem jeg har lokket til at tage afsted er alle kommet entusiastiske hjem, selv om det kan virke grænseoverskridende at være i eget selskab i en hel uge!

Ikke tid? Ikke lyst?

Jo dårligere tid du føler du har til det, jo mere relevant kan det være det er for dig at tage afsted. Du skal ikke tage på arbejdslejr for min skyld. Det KAN måske være interessant for dig at overveje hvad du fortæller dig selv som argumenter for ikke at rive en uge ud af kalenderen. Måske er det netop det, der kunne være værd at få balance i/kontrol over via en arbejdslejr!

God fornøjelse!